Όταν μιλάμε για ραγάδες αναφερόμαστε σε ένα είδος γραμμοειδών ουλών, οι οποίες δημιουργούνται μετά από βίαιη διάταση του δέρματος, με αποτέλεσμα οι ίνες του χορίου που βρίσκεται κάτω από τη επιδερμίδα να σπάνε. Τη διάταση αυτή θα μπορουσε κάποιος να την περιγράψει ως ένα κάθετο ρήγμα που φτάνει στην επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος η οποία αλλοιώνεται και δείχνει λεπτότερη και ζαρωμένη.
Είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που αφορά άνδρες και γυναίκες ακόμα και σε μικρές ηλικίες, όταν η ανάπτυξη στην εφηβεία είναι απότομη, ή μετά από την αύξηση ή μειωση του σωματικού βάρους.
Έτσι βλέπουμε αγόρια και κορίτσια που ψηλώνουν απότομα, να αποκτούν ραγάδες στην μέση, στους γλουτούς, ακόμα και στις γάμπες. Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα προβληματίζονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης όχι μόνο από την τάση που ασκείται στην κοιλιά, αλλά και στα πλαϊνά των μηρών και στο στήθος από τη αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι άνδρες επίσης, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ραγάδων, όταν γυμνάζονται συστηματικά για την αύξηση της μυϊκής τους μάζας με αποτέλεσμα μαζί με τους γυμνασμένους μυείς, να αποκτούν ραγάδες στα μπράτσα, στο στήθος και στα πλαϊνά της πλάτης.
Το, ότι δεν αποκτούν όλοι ραγάδες, οφείλεται στην ποιότητα της ελαστίνης και του κολλαγόνου, στην διατροφή, στην έλλειψη σημαντικών βιταμινών, σε γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα της προδιάθεσης), σε κορτιζονούχες φαρμακευτικές αγωγές, στο σύνδρομο Cushing, ακόμη και ορμονικούς παράγοντες.
Στην αρχή έχουν χρώμα ροζ-κόκκινο ακόμη και μωβ, γιατί φαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία είναι κάτω από το χόριο της επιδερμίδας. Αυτό είναι και το στάδιο που εάν αντιμετωπιστούν γρήγορα και σωστά με εξειδικευμένα lasers, μπορούμε να μιλάμε για πλήρη και οριστική εξάλειψη αυτών.
Συνήθως όμως, οι περισσότεροι δεν θορυβούνται ή δεν το προσέχουν και με τον καιρό αποχρωματίζονται και το δέρμα ατροφεί επιφανειακά λεπταίνει και αποκτούν λευκότερο χρώμα από την υπόλοιπη επιδερμίδα.
Πριν μερικά έτη δεν υπήρχαν ιιδιαίτερες επιλογές αντιμετώπισής τους. Εφαρμόζονταν μόνο καποια peelings, τα οποία, έδιναν κάποια ψευδαίσθηση βελτίωσης.
Σήμερα η αντιμετώπιση των ραγάδων γίνεται, με θεραπείες μικροκρυστάλων (microdermabration) και με εξελιγμένα lasers (ή και με συνδυασμό αυτών), τα οποία προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ο στόχος είναι η ενεργοποίηση των ινοβλαστών, που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη σε βάθος, έτσι ώστε οι βλάβες να μικρύνουν και να βελτιωθεί σημαντικά η υφή και η όψη της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος, δηλαδή εκεί, που είναι άλλωστε και ορατές.
Η θεραπεία καθώς και ο αριθμός των συνεδριών, καθορίζεται μετά το πρώτο ραντεβού, μιας και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.