Πού τελειώνει η Ομορφιά και πού ξεκινάει η Ματαιοδοξία

MSc Georgia Drimoura

Τα όρια δεν είναι πάντοτε σαφή ανάμεσα στη φροντίδα του εαυτού μας και σε ένα αέναο κυνήγι ομορφιάς.

Tι είναι η ομορφιά και πώς την αντιλαμβανόμαστε;

Για πολλούς η ομορφιά είναι η αρμονία και δεν έχουν άδικο.

Πλούσια μαλλιά, νεανικό λαμπερό δέρμα, υγιές δυναμικό σώμα… Τα αρμονικά χαρακτηριστικά, όμως, είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν την εικόνα ενός όμορφου ανθρώπου. Η ομορφιά, αυτό μας δείχνει και η ιστορία δεν είναι μία παγιωμένη εικόνα.Το πρότυπο της ομορφιάς διαφέρει ανά εποχή αλλά και ανά χώρα, ηλικία, ακόμα και φύλο. Φαντάζει, λοιπόν, μάταιο το κυνήγι της τέλειας εικόνας, καθώς είναι αμέτρητοι οι παράγοντες που συνθέτουν το παζλ του τέλειου προσώπου ή σώματος κάθε φορά.Μιλάμε για την ομορφιά και τα πρότυπα που έχουμε σήμερα.
Πόσο εύκολο και πόσο απαραίτητο είναι να είμαστε όμορφοι; Και κυρίως τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ώστε να το πετύχουμε;

Το κυνήγι της ομορφιάς

Μια από τις αρχές μου, σε ό,τι αφορά στην ομορφιά, είναι το τρίπτυχο της υγείας: Πνευματική, ψυχική και σωματική.Σκεφτείτε το! Εάν φροντίζουμε να είμαστε ήρεμοι, να νιώθουμε άνετα και να είμαστε υγιείς, τότε θα έχουμε κατορθώσει να δείχνουμε, το καλύτερο δυνατό που μπορούμε.Αρκούν 7 μέρες παραμέλησης του τρίπτυχου της υγείας (για παράδειγμα με κακή διατροφή), για να αλλοιώσουν ακόμα και την εμφάνιση του δέρματός μας, πόσω μάλλον της ψυχολογίας μας.
Βέβαια, το να προσέχουμε την υγεία μας δεν είναι πάντοτε αρκετό για να έχουμε μία όμορφη εμφάνιση, μιας και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα μας.
Για παράδειγμα, ένας έφηβος με σημάδια ακμής ή μία γυναίκα που ωριμάζει, παρατηρούν το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά τους να αλλάζουν. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν κατορθώνεται να διατηρηθούν τα standarts ομορφιάς.Η ειδοποιός διαφορά στην περίπτωση του αγοριού με την ακμή, είναι πως μπορεί και πρέπει να επέμβει με κάποια θεραπεία, ώστε να καταπολεμήσει την ακμή.Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της ώριμης γυναίκας, η γήρανση είναι μία φυσιολογική διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δράσουμε; Προσωπικά θεωρώ πως όχι.
Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει το πρόσωπο του ανθρώπου, καθώς γερνάει, για πολλούς έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους.
Όταν σήμερα έχουμε τα μέσα και την ικανότητα να διορθώσουμε τα σημάδια ή και να καθυστερήσουμε τη φυσιολογική γήρανση, γιατί να είναι παράλογο, να στραφούμε στην Αισθητική Ιατρική για να το πετύχουμε;
Πώς όμως, η αισθητική ιατρική μπορεί να βελτιώσει την εικόνα μίας ώριμης επιδερμίδας;

Αισθητική Ιατρική

Η αίσθηση της ομορφιάς είναι υποκειμενική αλλά η κάθε εποχή έχει τα δικά της στερεότυπα
Μέθοδοι Αντιγήρανσης
Πλέον υπάρχουν αμέτρητες μέθοδοι για τη βελτίωση της ώριμης επιδερμίδας και μπορούν να διαχωριστούν εύκολα σε δύο κατηγορίες: Στις επεμβατικές και μη επεμβατικές μεθόδους.Η πιο διαδεδομένη επεμβατική τεχνική για την αντιγήρανση είναι:  Το Lifting
Στις μη επεμβατικές μεθόδους έχουμε περισσότερες επιλογές καθώς υπάρχουν:
– Το Laser
– Το Botox
– Το Υαλουρονικό
– Τα νήματα
– Η μέθοδος PRP
– Τα Peelings
– Η Μεσοθεραπεία
Η κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.Στην μεν πρώτη κατηγορία τα αποτελέσματα είναι δραστικά και εμφανή με μία μόλις συνεδρία, ωστόσο έχουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς εμπλέκουν ολική αναισθησία, υποβάλουν τον οργανισμό σε αρκετή ταλαιπωρία, τα αποτελέσματά τους είναι μη αναστρέψιμα και αλλάζουν την ταυτότητα του προσώπου.Στη δεύτερη περίπτωση οι μη επεμβατικές μέθοδοι έχουν λιγότερο κόστος, δεν καταπονούν τον οργανισμό και τα αποτελέσματά τους δεν είναι δεσμευτικά και επιδέχονται βελτιώσεων.

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Οι τακτικές παρεμβάσεις δεν αλλάζουν την ταυτότητα του προσώπου, αλλά διορθώνουν τα σημάδια της γήρανσης ή κάποιες ατέλειες που προϋπήρχαν.Οι αισθητικές παρεμβάσεις δεν είναι πανάκεια, καθώς είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να χάσουμε το μέτρο. Σκοπός είναι να διατηρήσουμε την αρμονία της φυσικής μας ομορφιάς και όχι να αλλάξουμε το πρόσωπό μας.Οι παράγοντες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε θρίαμβο ή καταστροφή είναι:

Ο ιατρός που τις εκτελεί, οι στόχοι που θέτουμε και η έκταση των παρεμβάσεων

Όπως για τη δημιουργία οποιουδήποτε έργου τέχνης, ο τεχνίτης παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, έτσι και ο δερματολόγος για την κάθε αισθητική παρέμβαση. Ο ιατρός, σε κάθε παρέμβαση, συμμετέχει με ένα κομμάτι της δικής του αισθητικής.Καμιά φορά βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα, εάν πρέπει να ακούσουμε τη γνώμη ενός ανθρώπου ή να βάλουμε όρια στις απαιτήσεις του.Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι βάζοντας όρια στις απαιτήσεις των ασθενών, ακόμα και αν αυτό μοιάζει βραχυπρόθεσμα επιζήμιο, δεν είναι τελικά. Πρέπει να εστιάζουμε στο αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα και στην μακροπρόθεσμη ικανοποίηση του ασθενούς.

Άλλωστε less is more!

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αισθητική Δερματολογία δεν μπορούμε να κινήσουμε τον χρόνο αλλά τα συμπτώματα της γήρανσης, όπως η χαλάρωση του δέρματος, η φωτογήρανση, η ανακατανομή του λίπους κ.λπ.Έτσι, είναι ψευδαίσθηση ότι κάνοντας μία αισθητική παρέμβαση θα μπορέσουμε κάνουμε ολική αναστροφή των αποτελεσμάτων του χρόνου πάνω μας.Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε τη συμφιλίωση με την εικόνα μας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να τη βελτιώνουμε.Ένας καθηγητής συνήθιζε να λέει πως, πολλές φορές, θα χρειαστεί ο γιατρός να είναι περισσότερο ψυχολόγος παρά δερματολόγος, όμως τότε δεν είχα καταλάβει το βάθος αυτής της συμβουλής και πόσο απαραίτητη θα ήταν στην καθημερινότητά μου.Στην ουσία, η λεπτή γραμμή, που χωρίζει τη φροντίδα της εμφάνισής μας από την εμμονή με την τέλεια εικόνα, κρύβεται μέσα μας.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Εάν μπορούσαμε να δούμε μερικά παραδείγματα, για τα οποία επιλέγουμε να επέμβουμε αισθητικά στο πρόσωπο ή στο σώμα μας, η λίστα θα σχηματιζόταν κάπως έτσι:

– Να αισθάνομαι καλύτερα με τον εαυτό μου
– Να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση
– Να ασχολούμαι λιγότερο με την εμφάνισή μου καθημερινά
– Να δείχνω όμορφος/η στον γάμο της κόρης μου
– Να γνωρίσω έναν ταιριαστό σύντροφο
– Να μην ντρέπεται το παιδί μου να βγει selfie μαζί μου και να τη βάλει στα social media
– Να κλείνω περισσότερες συμφωνίες στη δουλειά

Άλλωστε, όπως είπε και ο Αριστοτέλης«Η ομορφιά είναι η πλέον καλή συστατική επιστολή».

Βλέπουμε ότι η περιποίηση και η φροντίδα του εαυτού μας έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και οι αισθητικές παρεμβάσεις τείνουν να γίνουν τόσο απαραίτητες όσο και ο καθαρισμός των δοντιών. Είναι δυνατόν να μην πάμε στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο; Οπότε, πώς είναι δυνατόν να παραμελήσουμε την εμφάνισή μας;

Ο λόγος που πλέον όλο και περισσότεροι κάνουμε αισθητικές παρεμβάσεις, είναι επειδή πλέον ένας άνθρωπος 60 χρονών δεν έχει καμία σχέση με έναν 60άρη πριν 3 δεκαετίες. Σήμερα ένας άνθρωπός αυτής της ηλικίας έχει την ενέργεια να ερωτευτεί, να δημιουργήσει και να κάνει όνειρα.Ένα μικρό όμως κομμάτι των ανθρώπων τείνει να προσδιορίζεται από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτούς. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένας μόνο λόγος που μπορεί ένας άνθρωπος να νιώθει ότι κάπου υστερεί. Πόσες γυναίκες παραπονιούνται γι’ αυτά τα τρία παραπάνω κιλά, τα οποία εσείς κοιτάζοντάς τες ούτε καν τα παρατηρείτε;Κάποιες φορές, η εικόνα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για τον εαυτό τους, δεν συνάδει με την αντικειμενική εικόνα.Είναι χρήσιμο να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Να αγαπάμε τον εαυτό μας ουσιαστικά.

Αν σκοπός μας είναι να νιώθουμε πληρότητα και ευτυχία, τότε δεν πρέπει να έχουμε εμμονή με τα νιάτα . Άλλο το «θέλω να είμαι επιθυμητός» και άλλο το «θέλω να μεταμορφωθώ». Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η Carmen Dell’ Orefice, σήμερα 86 ετών, ή ο Ralph Lauren δεν είναι γοητευτικοί! Δεν είναι λογικό λοιπόν να προσδιοριζόμαστε από αριθμούς.

Η ζωή δεν τελειώνει στην κλιμακτήριο πλέον.

Πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε πως ο αγώνας δρόμου με τον χρόνο είναι άνισος.Το να καταφέρει κάποιος να αξιοποιήσει τις εμπειρίες, που μόνο ο χρόνος μπορεί να σου δώσει, και να τις μετουσιώσει σε χαρακτήρα, εφόσον δεν μείνουμε στην επιφάνεια ,δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να πληρωθεί ή να αντικατασταθεί με τη νεότητα.

Ας θυμηθούμε τον Ηράκλειτο:«Τα πάντα ρει». Τίποτα δεν μένει στάσιμο. Έτσι λοιπόν και η εμφάνισή μας εξελίσσεται μέσα στον χρόνο.

Συνεπώς, η χρυσή τομή μεταξύ της ομορφιάς και της ματαιοδοξίας βρίσκεται στη γνώση και αποδοχή του πραγματικού εαυτού μας.

Δείτε παρακάτω ολοκληρωμένη την παρουσάση της Ιατρού, κα Δριμούρα Γεωργίας!