Η γλουταθειόνη (GSH, γ-glutamylcysteinylglycine) είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν. Αποτελείται από τα αμινοξέα κυστεϊνη, γλυκίνη και γλουταμινικό οξύ. Η γλουταθειόνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA και τη διατήρηση του DNA, τη σύνθεση και τη χρησιμοποίηση αμινοξέων και πρωτεϊνών από το σώμα, όπως επίσης και για την ανανέωση των κυττάρων.
Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βοηθά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, δηλαδή στη μείωση του επιπέδου των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στο σώμα μας. Είναι γνωστό πλέον εδώ και πολλά χρόνια πως οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν γρηγορότερη γήρανση εσωτερικά και εξωτερικά στον οργανισμό, καθώς και για πλήθος ασθενειών μακροχρόνια.
Έρευνες έγιναν σε 2 ομάδες υγειών γυναικών, στη μία χορηγήθηκαν συμπληρώματα γλουταθειόνης και στη 2η placebo, έδειξαν σημαντική διαφορά στις 2 ομάδες, καθώς στην ομάδα που πήρε γλουταθειόνη παρατηρήθηκε εμφανής αντιγηραντική δράση σε σχέση με την ομάδα στην οποία χορηγήθηκε το placebo.
Η γλουταθειόνη μειώνεται στον οργανισμό όσο περνάνε τα χρόνια σε ποσοστό 8-12% για κάθε δεκαετία της ζωής μας από το 20στό έτος και μετά. Επίσης μπορεί να μειωθεί λόγω του στρες, της κακής διατροφής και κάποιων ασθενειών.
Υπάρχει σε διάφορα συμπληρώματα, αλλά μπορούμε να τη βρούμε σε τροφές αυτούσια, όπως και σε πρόδρομες μορφές της. Το καρότο, το σπανάκι, το αβοκάντο, τα σπαράγγια και οι μπάμιες είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές γλουταθειόνης.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια στις πρόδρομες ουσίες της γλουταθειόνης, όπως η κυστεΐνη είναι το κοτόπουλο, το σιτάρι, τα αυγά, το κόκκινο κρέας, το ψάρι, γαλακτοκομικά, φασόλια, φρούτα, λαχανικά, αβοκάντο και καρύδια.
Βοηθάει πολύ να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε θείο. Κάποιες από τις τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε είναι πρωτεϊνικές τροφές δηλαδή, μοσχάρι, πουλερικά, ψάρια, όπως και λαχανικά κυρίως τα σταυρανθή δηλαδή κουνουπίδι, μπρόκολο, όπως επίσης και λαχανικά όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Επίσης είναι καλό να προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα και άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, δηλαδή εσπεριδοειδή, πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια κτλ, όπως και το σελήνιο, που βρίσκεται στο καστανό ρύζι, το μοσχάρι, τα φιστίκια Βραζιλίας και πολλές άλλες τροφές, καθώς ενισχύεται ακόμα περισσότερο η δράση της γλουταθειόνης.
Η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά, την χρυσοκίτρινη σκόνη που αποτελεί βασικό συστατικό του κάρυ, βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή της γλουταθειόνης και όχι μόνο, καθώς έχει μεγάλη αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση και πολλά οφέλη για τον οργανισμό.