Η Ακμή είναι μια δερματική νόσος, η οποία απασχολεί τους 9 στους 10 εφήβους και όχι μόνο. Πρόκειται για μια φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων και εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπως το πρόσωπο, η ράχη και το μέτωπο. Οι αιτίες που προκαλούν την ακμή είναι ποικίλες, συνήθως οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες, στην διατροφή και στο άγχος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη επιδείνωση σε μαθητές και φοιτητές την περίοδο των εξετάσεων. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι το καλοκαίρι υποχωρεί σε κάποιο βαθμό.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών της τάξεως του 20% το οποίο παρατηρεί επιδείνωση κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Συνήθως η ακμή εμφανίζεται στα κορίτσια στην ηλικία των 14-17 και στα αγόρια στην ηλικία των 16-19.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις κυρίως στις γυναίκες, όπου ακμή μπορεί να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή τους. Η πιο σοβαρή μορφή ακμής είναι η Κυστική Ακμή, η οποία απαντάται συνήθως στους άντρες και στις περιπτώσεις αυτές παρουσιάζονται κύστες με μόνιμες ουλές.
Σε ήπιες μορφές ακμής, συνήθως δίνεται μια φαρμακευτική αγωγή η οποία σε μερικές περιπτώσεις συμπληρώνεται με την εφαρμογή καθαρισμού με μικροκρυστάλλους και με peeling. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσπάθεια σύνθλιψης ή πιέσεως των βλαβών της ακμής, καθώς οδηγεί σε επιδείνωση της.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι πλέον δίνεται η ευκαιρία να περιοριστεί η εμφάνιση των όποιων ουλών μπορεί να έχουν προκληθεί από την ακμή (Κοινή ή Κυστική) και ακόμα και να εξαλειφθούν τελείως με την βοήθεια σύγχρονων μεθόδων.