Ποιος δεν αγαπάει την άνοιξη!!
Επιτέλους ανεβαίνει η θερμοκρασία, βλέπουμε περισσότερο φως, ανθίζουν τα πάντα γύρω μας δίνοντας εξαιρετική ομορφιά.. Δυστυχώς όμως, πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων ταλαιπωρείται από τις εποχικές αλλεργίες…
Εκτός βέβαια από τις αναπνευστικές, υπάρχουν και οι δερματικές, οι οποίες μπορεί ευτυχώς να μην είναι απειλητικές για τη ζωή μας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αλλά σίγουρα μας ταλαιπωρούν με εξανθήματα, ανυπόφορη κνίδωση (φαγούρα), αίσθηση καύσου, ερυθρότητα στο σώμα και το πρόσωπο, καθώς και κνησμό, τσούξιμο, οίδημα και ερυθρότητα στα μάτια σε περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας.
Οι ουσίες που ευθύνονται για αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως η γύρη των φυτών και τριχίδια από τις κάμπιες. Φυσικά υπάρχουν και αλλεργίες που μπορεί να είναι πιο απειλητικές για τη ζωή, όπως είναι η αλλεργία σε τσίμπημα τα εντόμων ή η αλλεργία σε εποχικά τρόφιμα(πχ φράουλες), τις οποίες βέβαια συνήθως γνωρίζουν τα άτομα που πάσχουν από αυτές.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε:
Είναι καλό να κάνουμε ένα τεστ αλλεργίας για να γνωρίζουμε τι ακριβώς μας προκαλεί τα συμπτώματα, ακόμα και αν αυτά δεν είναι απειλητικά για τη ζωή μας, ώστε να μπορούμε να αποφεύγουμε να είμαστε κοντά στο φυτό ή στο έντομο το οποίο στο οποίο έχουμε ευαισθησία.
Αν έχουμε κήπο και εντοπίσουμε κάποιο φυτό το οποίο γνωρίζουμε πως μας προκαλεί αλλεργία να το αφαιρέσουμε αν είναι δυνατόν και να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο φυτό.
Να αερίζουμε καλά τα δωμάτιά νωρίς το πρωί, πριν τις 9,καθώς τότε δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η απελευθέρωση γύρης από τα φυτά και έτσι αποφεύγουμε την είσοδο μεγάλης ποσότητας γύρης στο σπίτι μας.
Εάν είμαστε στη εξοχή να αποφεύγουμε να ξαπλώνουμε απευθείας στο έδαφος για να μην ερχόμαστε σε επαφή με αλλεργιογόνες ουσίες, να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας ψάθα – πετσέτα στην οποία μπορούμε να ξαπλώσουμε. Μετά τη βόλτα μας φροντίζουμε να την τινάξουμε και να την πλύνουμε καλά.
Αποφεύγουμε να τρίβουμε τα μάτια μας, καθώς ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε ίσως να έχουμε αγγίξει ουσίες τις οποίες θα μεταφέρουμε στα μάτια μας και μπορεί να τα μολύνουμε.
Εάν μας πλησιάσει κάποιο έντομο, πχ μέλισσα, δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε, να μένουμε ψύχραιμοι και να αποφύγουμε τις απότομες κινήσεις των χεριών, καθώς αυτές μπορεί να το τρομάξουν ή να το εκνευρίσουν και να μας τσιμπήσει.
Τα άτομα που πάσχουν από γνωστές επικίνδυνες αλλεργίες σε έντομα ή τρόφιμα, πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ειδικά σκευάσματα αντιμετώπισης μιας αλλεργικής κρίσης, καθώς αυτό μπορεί να τους σώσει τη ζωή, και φυσικά να αποφεύγουν να τρώνε τα τρόφιμα στα οποία έχουν αλλεργία. Εάν τους προσφέρουν κάποιο φαγητό/γλυκό το οποίο δεν γνωρίζουν τι περιέχει πρέπει να ρωτάνε για τα συστατικά του.
Φυσικά και για τις πιο “ακίνδυνες” αλλεργίες υπάρχουν τόσο τοπικά σκευάσματα όσο και χάπια τα οποία βοηθάνε άμεσα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να προτείνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας.
Όλες αυτές οι συμβουλές λοιπόν μπορεί να μας βοηθήσουν να χαρούμε την άνοιξη και την εξοχή αποφεύγοντας όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα των αλλεργιών!