Σίγουρα, όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας για διαφορετικούς λόγους, έχουμε βιώσει την απώλεια μαλλιών. Ασθένειες, άγχος, κληρονομικότητα, ορμονικές διαταραχές, αποτελούν μερικές από τις αιτίες που κυριολεκτικά, μας μένουν τα μαλλιά στο χέρι.
Τις περισσότερες όμως φορές, η αιτία είναι πολύ πιο απλή και συνοψίζεται στην έλλειψη βιταμινών και μετάλλων από τη διατροφή μας.
Στο κεφάλι μας υπάρχουν περίπου 200.000 τρίχες. Καθημερινά χάνουμε 80 – 100 τρίχες. Όταν αυτός ο αριθμός ξεπεραστεί, τότε ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Η λύση για όμορφα και λαμπερά μαλλιά, βρίσκεται στις τροφές, οι οποίες με συστηματική κατανάλωση, μας δίνουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας:
Τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από έναν τύπο πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη, η οποία έχει σαν βάση το αμινοξύ L-κυστεΐνη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη L-κυστεΐνης, μειώνει την τριχόπτωση βοηθώντας στην αναγέννηση της τρίχας. Η αποτελεσματικότητα της L-κυστεΐνης είναι μεγαλύτερη συνδυαζόμενη με τη βιταμίνη Β, γι’ αυτό τον λόγο μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη αναδόμηση της τρίχας.
Πηγές πρωτεϊνών: Αβγά, τυρί, όσπρια, κρέας, πουλερικά, ψάρια.
Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των κυττάρων του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανόμενων και των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών και να τα καταστήσει πιο ξηρά, θαμπά και εύθραυστα.
Πηγές: Καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια, βερίκοκα, σολομός, ξιφίας, συκώτι.
Η βιταμίνη Ε εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, καθυστερώντας έτσι τη “γήρανση” των μαλλιών, καθώς επίσης και τη ξηροδερμία.
Πηγές: Όσπρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σολομός
Η βιταμίνη C επίσης χρησιμοποιείται για το σχηματισμό του κολλαγόνου, υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος. Επιπλέον, ως αντιοξειδωτική βιταμίνη προστατεύει τους ιστούς του οργανισμού, έναντι των ελευθέρων ριζών, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τη γήρανση των μαλλιών.
Πηγές: Φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, μούρα, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο.
Οι βιταμίνες Β3, Β5, Β6 βοηθούν στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας και του σμήγματος με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν την υγιή όψη της επιδερμίδας και του τριχωτού της κεφαλής.
Πηγές Β3: Αράπικα φιστίκια, ξερά ροδάκινα, τόνος, συκώτι, μαγιά μπίρας, χοιρινή μπριζόλα.
Πηγές Β5: Ηλιόσποροι, ρέγκα, καρύδια, γαρίδες, δημητριακά ολικής αλέσεως, πέστροφες, συκώτι.
Πηγές Β6: Πεπόνι, λάχανο, αυγά, συκώτι.
Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12, συμμετέχουν στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του τριχωτού της κεφαλής. Η έλλειψη αυτών των δύο βιταμινών, καθιστά τα μαλλιά πιο θαμπά, εύθραυστα και αδύναμα.
Πηγές φυλλικού οξέος: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χυμός πορτοκαλιού, φιστίκια, φασόλια, όσπρια.
Πηγές βιταμίνης Β12: Αβγά, γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά, ψάρια,
Η βιοτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών και είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.
Πηγές: Κρόκος αβγού, καρύδια, φακές, άπαχο κρέας, φρούτα, δημητριακά, ψωμί, ορισμένα λαχανικά (σπανάκι, μανιτάρια), συκώτι.
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό, το οποίο αποτελεί τη βασική πρωτεΐνη της τρίχας.
Πηγές: Δημητριακά, όσπρια, σπόροι σιταριού, αβγά, θαλασσινά, συκώτι
Το σελήνιο διεγείρει τους θύλακες της τρίχας και ενθαρρύνει την αύξησή τους.
Πηγές: Καρύδια Βραζιλίας, τόνος, σαρδέλες, γαρίδες.
Ο χαλκός είναι πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών καθώς ενισχύει τις διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης.
Πηγές: Φασόλια, ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα.
Ο σίδηρος το είναι βασικό συστατικό της αίμης, που αποτελεί την αιμογλοβίνη.
Όπως η έλλειψη της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέως, έτσι και η ανεπάρκεια σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία) είναι υπεύθυνη για τη μειωμένη παροχέτευση οξυγόνου στους ιστούς των τριχοθυλακίων. Ως εκ τούτου, επηρεάζεται αρνητικά η υγεία των μαλλιών.
Πηγές: Φακές, σουσάμι, κρέας, πουλερικά, ψάρια,.