Ένα από τα μεγαλύτερα άπιαστα όνειρα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ιστορίας είναι η επίτευξη της αιώνιας νεότητας, αν όχι της αθανασίας. Και αν λοιπόν τελικά υπάρχει τρόπος γι’αυτό..;
Περισσότερα από 30 χρόνια πλέον, επιστημονικές έρευνες επικεντρώνονται στην τελομεράση και στην δράση της πάνω στην κυτταρική γήρανση. Η τελομεράση είναι ένα ένζυμο στο ανθρώπινο DNA το οποίο δεν αντιγράφει γενετική πληροφορία, όμως συμπληρώνει και πάλι σε μήκος τα τελομερή. Ο μηχανισμός που ρυθμίζει την ανανέωση των κυττάρων μας βρίσκεται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και ονομάζεται τελομερές. Το τελομερές είναι μια περιοχή του DNA χωρίς μεγάλη πληροφοριακή αξία, πού όμως προστατεύει χρήσιμη γενετική πληροφορία από φθορά. Βρίσκεται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και παρομοιάζεται ως το προστατευτικό άκρο στα κορδόνια των παπουτσιών ,το οποίο δεν αφήνει τα κορδόνια να ξεφτίσουν με τον καιρό.
Τα κύτταρά μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας όπως όλοι ξέρουμε δεν παραμένουν τα ίδια, συνεχώς διαιρούνται και αντικαθιστούνται. Όσο γερνάμε η συχνότητα αυτή μειώνεται. Η συχνότητα αυτή επίσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από όργανο στα όργανο. Το 1961 σε μία έρευνά του ο Leonard Hayflick προσδιόρισε υπάρχει ένα όριο στο πόσες τέτοιες διαιρέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν. Όσο γερνάμε τα κύτταρα πλησιάζουν αυτό το όριο. Για παράδειγμα, τα δερματικά κύτταρα ενός βρέφους μπορούν να πολλαπλασιαστούν 80 – 90 φορές ακόμα, ενώ τα αντίστοιχα κύτταρα ενός 70χρονου μπορεί να πολλαπλασιαστούν 20 – 30 φορές. Η τελομεράση λοιπόν θεωρείται υπέρ ένζυμο, και δεν χαρακτηρίζεται αδίκως ως το ένζυμο της αθανασίας. Φαίνεται να είναι απενεργοποιημένη η δράση της στους ενήλικες. Γίνονται συνεχώς έρευνες πάνω στα τελομερή και στην τελομεράση, σχετικά με την ανεύρεση ουσιών που την ενεργοποιούν, με σκοπό να αναστείλουν το γήρας.
Έχει ανακαλυφθεί μία ουσία από το φυτό αστράγγαλο, η οποία απομονώθηκε από το βότανο και προσδίδει πολλά οφέλη τα οποία επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των κυττάρων. Ερευνάται συνεχώς η δράση της σε συνδυασμό με άλλες ουσίες, όπως και με τον τρόπο ζωής. Φυσικά η παράταση ζωής των κυττάρων έχει αμέτρητα θετικά αποτελέσματα σε πολλά όργανα του σώματος και γενικότερα στον οργανισμό, όπως η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος για προστασία από ασθένειες, *ερευνάται εντατικά η δράση αυτή στην αντιμετώπιση του καρκίνου*, καθώς και η καθυστέρηση της γήρανσης.
Φυσικά η παράταση ζωής των τελομερών σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, την διατροφή, την άσκηση, την αποφυγή του στρες, τη λήψη αντιοξειδωτικών και πολλούς άλλους παράγοντες. Σε μακροχρόνιες περιόδους οξειδωτικού στρες η δράση της τελομεράσης δείχνει να είναι 50% μειωμένη. Παρόμοια αποτελέσματα δείχνει να έχει και το στρες που σχετίζεται με επαναλαμβανόμενα αποτυχημένα αποτελέσματα αυστηρής δίαιτας αδυνατίσματος. Αρνητική επίδραση έχει επίσης ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Μέχρι την τελειοποίηση όλων αυτών των ερευνών και την ευρεία χρήση των ουσιών που ενισχύουν την δράση της τελομεράσης, ένας συνολικά υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικός για την καθυστέρηση της γήρανσης και την διατήρηση της υγείας μας.